11.39 BELGIE, Orval, Spiritueel krijgerschap

‘Je zou kunnen zeggen dat spiritueel krijgerschap een continue alertheid is, een alertheid om aanwezig te zijn in het moment. Die alertheid geldt zowel naar de wereld binnen je, als naar de wereld buiten je. Je bent als het ware een meester van twee werelden. Er wordt ook wel gezegd: het zwaard snijdt naar twee kanten toe. Dat gaat over het zwaard van waarheid en liefde.

Dus neem genoeg tijd om te aanschouwen, om te schouwen in jezelf, en te kijken waar er nog duisternis is, waar er kleine irritaties zijn, of oordelen, of ongemakken, en daar met liefde naar te kijken. Telkens jezelf te aanschouwen en te zien: hier zit ik, wat beweegt mij, wat voedt mij, wat heb ik nodig? En vanuit die positie opnieuw de wereld in te gaan en de wereld te zien als een spiegel van jezelf. Alles wat daarin plaatsvindt, iedereen die je tegenkomt, is een aspect van jou, spiegelt een deel van wie jij bent.

En zoals je dat zwaard van waarheid en liefde naar jezelf gebruikt, gebruik je het vervolgens ook naar de wereld om je heen. Met mededogen, maar tegelijkertijd met scherpte, wandel je je pad en aanschouw je de wereld, zonder haar te veroordelen, maar eigenlijk meer door haar in te nemen. Door haar te ontvangen. In zekere zin ben je zelf de graalbeker, waarin de hele wereld thuis mag komen. Vaak zoeken we een thuis, een plek in de wereld om ons thuis te voelen, maar voor een spiritueel krijger werkt het eigenlijk andersom. Je laat de hele wereld thuiskomen bij jou. Omdat jij zelf de bron bent. Steeds meer op dat pad, bij het zoeken naar de bron buiten je, ga je ervaren dat de bron in jezelf ligt, dat de bron door je heen werkt. En je kan de bron noemen: het goddelijke, de ziel, shakti, het universum, of God… De naam maakt niet zoveel uit, maar je kan ervaren op bepaalde momenten dat die energie, die bronenergie, door jou heen stroomt de wereld in.

Wees die bron van waarheid en liefde. Laaf je aan de bron in jezelf. En verbind daarmee hemel en aarde. Zodat het licht over de hele wereld kan schijnen.’

(Orval, Feest van het licht, 24/12/2017)

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.