11.18 BELGIE, Brussel, Heilige Goedele

Ton zit met een groep in de Gorikshallen in Brussel, op zoek naar het centrum van de stad. Hij hoort een vrouwenstem:

‘Gevaar, gevaar, corruptie! Het gaat niet goed. Alles wat we hebben opgebouwd gaat verdwijnen. Dat zijn mijn laatste woorden. Omdat ik zie dat het vrouwelijke niet geëerd wordt. Omdat ik zie dat het ware leiderschap of koningschap niet meer geëerd wordt. Er is corruptie en ondergrondse samenzwering tegen de koning. Ik probeer me af te stemmen op de oude bronnen, de bronnen van Brussel, maar ook de spirituele bron van waaruit onze cultuur is voortgekomen, die zo oud is. Maar de oude bronnen worden vergeten, onze oude wortels worden vergeten. Ik wil jullie vragen om weer terug te gaan naar de oude bron van Brussel, van België. Want dit land had een grote aardse kracht. Kracht van grond, van natuur, van bomen. En de bron was de plek waar de Godin werd geëerd.’

Ton: Ik voel echt de godin die in de Ardennen Arduina heet, maar hier een andere naam had. Ik zie nu ook de naam van Godelieve, of Goedele. Ik zie al die namen… Godfried…

‘Strijd, veel strijd, veel verovering, waardoor de oorspronkelijke kracht steeds verder wegraakt, de oorspronkelijke inspiratiebron. Ik kan het niet vasthouden, ik ga ten onder. Maar ik hoop dat jullie mijn gedenksteen vinden, mijn krachtbron. Dit is het ankerpunt waar heel België op rust. Je zou kunnen zeggen: het onderste punt van de piramide, van de vrouwelijke piramide. Maar er zijn heel veel piramides overheen gebouwd. Mannelijke piramides, piramides van geld, van macht, van politiek, van corruptie, waardoor de oorsprong niet mee voelbaar is en er verdeeldheid komt in het rijk. Verdeeldheid en strijd.

L’union, c’est la force. Dat is op dit punt, hier smelten de twee samen, in het middelpunt.

Voel hoe jullie dit punt weer naar boven brengen, aan de oppervlakte brengen, zodat het gezien en gevoeld mag worden. Als een stralend kristal, als een stralend licht, als een stralende ster, naar de top van de piramide. De onderste steen mag boven komen.

Drink uit de diepste bron. Herdenk mij. Eer mij en herstel mij, zodat ik opnieuw beschermvrouwe word van België.’

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.